Vad ska du tänka på när du köper Crosstrainer?
Köpguide - Crosstrainer
Letar du efter ett träningsredskap som ger både skonsam och effektiv träning? Då är en crosstrainer något för dig! Precis som löpning är det en bra konditionsträning, men tack vare den cirkulära rörelsen så belastas inte leder och knän lika hårt som vid löpning eller promenad. Crosstrainern är skonsam för leder och knän samtidigt som den utmanar både över- och underkroppen för ultimat kaloriförbränning. Det gör den till ett perfekt träningsredskap för både nybörjare och atleter.
Vad ska du tänka på när du köper Crosstrainer?
Två typer av crosstrainer
En crosstrainer kan vara framhjulsdriven eller bakhjulsdriven vilket betyder att svänghjulet som hjälper till att skapa den elliptiska rörelsen kan sitta antingen framför eller bakom pedalerna. En framhjulsdriven crosstrainer är ofta mer flack i sin rörelse eftersom fotplattorna sitter längre från infästningen till svänghjulet. Om fotplattorna suttit i direkt anslutning till infästningen så hade rörelsen blivit cirkulär. Då det är den flackare, elliptiska rörelsen du vill åt är det viktigt att testa detta innan köp. Om du ska förvara din maskin i en garderob eller liknande kan de framhjulsdrivna vara smidiga då de är mer kompakta.
Steglängd
Det är viktigt att använda en crosstrainer med rätt steglängd för att få ut bästa möjliga effekt. Maskinerna brukar ha en steglängd mellan 30 och 50cm, oftast är en längre steglängd att föredra, både för komfort och effekt. Speciellt viktig är steglängden för dig som är lite längre då ett längre steg behövs för att få en bekväm rörelse och en mer effektfull träning. Var noga med att testa steglängd på gym eller i butik innan du köper en crosstrainer!
Bromsar och vikt
Bromsar, motståndsvikt och maskinens totala vikt påverkar till stor del känslan i maskinen och hur högt den låter vid användning . Det är viktigt att maskinen har ett bra kullager och är bygd av kraftigt material, en god konstruktion ger en stabilare maskin. Gnissel uppkommer ofta i de rörliga delarna på lättare maskiner som inte är så stabila.
Elektromagnetiskt motstånd är vanligast på moderna crosstrainers och de är också enkla att justera. Det har också en längre livslängd eftersom det är färre rörliga delar under kåpan. Magneterna som används för bromsning och motstånd sitter inuti svänghjulet och genererar olika mycket magnetism för att bromsa svänghjulet i olika motstånd. En del crosstrainers är självgenererande vilket betyder att de förutom elektromagnetiskt motstånd även har en generator som gör att du inte behöver en strömkälla för att ladda elektromagneten.
Det finns även andra sätt att skapa motstånd på en crosstrainer, t.ex. med permanentmagnet. Det betyder att en fysisk magnet med fjädermotstånd flyttas närmare eller längre ifrån svänghjulet med hjälp av en liten elmotor eller manuellt med en vajer. Se till att din crosstrainer har ett brett spektrum av motståndsnivåer. De svåraste nivåerna ska vara riktigt tuffa så att du kan fortsätta använda maskinen effektfullt i takt med att din kondition förbättras.
Maskinens vikt påverkar hur tung användaren kan vara så se till att du har god marginal till maskinens maxvikt. Detta är viktigt för att få en mjuk och smidig rörelse även vid tuffare träningspass.
Avståndet mellan pedalerna
Avståndet mellan pedalerna kan variera mellan olika maskiner. Det är viktigt att pedalerna inte är för brett isär då det kan kännas som att du hoppar från sida till sida, vilket sliter på leder och knän. Rörelsen ska kännas naturlig och det är därför bra om du testar maskinen innan köp. Det bästa är justerbara fotpedaler som fördelar belastningen över hela fotens yta genom hela rörelsen.
Vilka funktioner kan vara bra att ha?
Pulskontroll är en bra funktion som många crosstrainers har och som hjälper dig träna mer effektivt. Mätningen sker främst på två olika sätt, med pulsbälte eller med sensorer i handtagen. Sensorer i handtagen är oftast enkla att använda och du behöver inga extra tillbehör. Ett pulsband ger en mer tillförlitlig mätning.
Färdiga träningsprogram kan också vara bra ifall du behöver motivation eller hjälp att skapa ett bra träningspass. Träningsprogrammen kan ha olika syften som t.ex. fettförbränning eller backträning och en del mer avancerade modeller har pulsstyrda program som automatiskt ändrar motståndet efter din puls. Med några olika program att välja på blir din träning roligare.
Vi rekommenderar:
Nybörjare
För dig som är nybörjare är det bra med en lite enklare och mer prisvärd maskin eftersom du kanske inte vet hur mycket du kommer använda din crosstrainer än. Vi rekommenderar Crosstrainer Sarasota eller Crosstrainer 460 elliptical. Sarasota har inte några program utan motståndet regleras med manuell ratt. 460 elliptical har 12st olika träningsprogram och 16 motståndsnivåer som enkelt regleras från displayen. De väger 33/40kg och har steglängd på 32 respektive 38cm.
Erfaren
För dig som har använt crosstrainer tidigare och vill ha en lite mer avancerad modell så rekommenderar vi en crosstrainer med pulsstyrt program, t.ex. Crosstrainer Cruzz eller Crosstrainer Madison. De har en längre steglängd (39/42 cm)och justerbara pedaler vilket gör att den kan anpassas efter alla i familjen. Både Madison och Cruzz har 12st olika träningsprogram och fyra av dem är pulsstyrda, vilket betyder att maskinen automatiskt anpassar motståndet efter din puls. Vill du använda bröstbälte vilket rekommenderas så skall du välja Crosstrainer Madison där du har möjligheten till detta tillval.
Expert
Om du tränar mycket och vill ha ut lite mer effekt av din träning eller om crosstrainern ska användas kommersiellt så rekommenderar vi förutom pulsstyrda program även ett självgenererande elektromagnetiskt motstånd och en längre steglängd. Våra favoriter är Khronos från BH Fitness och Premium FC från Abilica.
Klicka på respektive produkt för att läsa mer om den.
Här hittar du alla crostrainer »
Kommentarer